måndag 30 juli 2012

Moodboard i juli






Månatligt mood boards på uppmaning av fantastiska Karin A som varje månad visar sin blomsterprakt. Junis presentation missade jag helt, men här kommer juli. Ett ganska knapert bidrag för allt som var vackert och utslaget i maj har nu för länge sedan blommat över och kvar finns, ja, inte så mycket i blom.

Förutom några misshandlade krukor, bärbuskar och fruktträd är vår trädgård mest en grön gräsmatta. På sitt sätt vackert. Väldigt vackert. Men några rosor eller andra blomster beundrar vi över häcken hos grannen. Jag plockade det som "hängde över" på vår tomt och några vila blommor, som förvisso också är väldigt fina. Ett litet collage.

Nästa år ska jag så ringblommor. Vi blev nyss serverade tårta dekorerade med ringblommor. Oerhört vackert och dessutom ätbart. Tänk på alla sommarsallader. Nästa år, då jäklar ska jag planerat som aldrig förr... jag längtar redan.

fredag 27 juli 2012

Det behöver du inte. Du är så fin ändå.


Igår blev jag Gudmor. Igen. Vilket hedersuppdrag. Jag var så klart rörd och stolt. Min fina systerson. Från skrytmoster till Gudmor. Hur fint är inte det?

Ester tog på sig sitt dopsmycke. Som hon fick av sin Gudmor. Finaste. Med namn och dopdatum. Hon la omsorg på sitt klädval, skorna har fått en rejäl omgång i tvättbaljan och håret luktar gott.

- Får jag sminka mig också? frågan hon med stora hoppfulla ögon.
- Det behöver du inte. Du är så fin ändå, säger jag om minns hur mycket man hatade den invändningen. Det handlade ju inte om det.

Vuxna, de fattar ju ingenting.

- I kyrkan, där det är mycket folk, då är det mycket baciller, då måste vi duscha direkt efter, och tvätta händerna. 
- Nej, det behöver vi inte. Det är inte samma sak som att åka tunnelbana, även om det är mycket folk... 


Ester hade många funderingar på detta dop. Och att gå till kyrkan. Fin var hon i alla fall. Och helt osminkad.







torsdag 26 juli 2012

På väg på dop




Dop. Bara axlar eller ej? Färg? Jag kör ett säkert kort. Puderrosa och lång ärm. Med inspiration från Estelles dop. Fast inga blå band. Jo föresten, runt midjan på den lilla prinsen.

Och skor från New York som inte fått vara med på väldigt länge. Klacken ser nästan ny ut. Klänningen har hängt i min garderob sedan juni 2010, med lappen kvar. Även den ett impulsinköp i New York som uppenbarligen visade sig vara en av mina skäms-köp. Hello stranger!

Men idag känns den helt rätt. Och amningsvänlig. Bara en sån sak.  

onsdag 25 juli 2012

Hello, I'm a baglady



Nu är det dags att packa väskan igen. Försöker packa lätt. Inte lätt. Försöker tänka på allt. Inte heller så lätt. Presenter, välling, nappar, ombyte, finkläder, fulkläder, praktiska kläder etc, linser, solkräm, badkläder, gummistövlar...  Jag tillhör släktet baglaydies. Visst, jag älskar väskor, men mest av allt gillar jag kassar. Små stora, med botten, utan, med innerfickor och utan.

Rusta har en helt fenomenal påse som står av sig själv och fungerar för oss som en öppen resväska när vi checkar in på alla hörn och kanter Sverige runt.

Om man vill ha lite snyggare förvaring får man just nu en tygkasse med illustration av Jenny von Döbeln for free om man handlar för +250 kr hos Bookbinders Design. Bara en sån sak!

tisdag 24 juli 2012

Snabbkaka med bär

Instagram@annasylvan
Jojo, spontanfika gäster på ingång. Vad gör man då? Ringer mamma så klart. Det där receptet du vet som jag aldrig kommer ihåg var jag har... Bärkakan som du brukar göra, du smörjer formen med kokos och du säger alltid att den är så enkel. 

Här är den. Med recept och allt. Och den är enkel som tusan och en enda kastrull att diska. Gilla, som vi säger på Instagram.

Gör så här:
Smält 150 g smör, blanda ner 1 1/2 dl socker. Låt svalna. Blanda ihop 3 dl mjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner i smöret. Addera 1 1/2 dl mjölk. Blanda. Smöra och bröa en form med kokos. Häll i smeten och häll över bär/frukt (jag använde plommon och svarta vinbär den här gången). Strö över lite kokos.

Skjuts in i ugnen på 175 gr, ca 30 min.

Runt min nacke

Dagens: Vill ha! I butik vecka 32. 

måndag 23 juli 2012

Mad Men


Nu har även jag trillat dit. Typ 5 år efter ALLA ANDRA! Mad Men går varm om kvällarna här. Vi beundrar inredningen och kläderna, samtidigt förundras vi över antal cigg det går att röka på en arbetsdag. Herre Gud, vad de röker!

Perfekt med en färsk (för oss i alla fall) dvd-box när vi ändå inte sliter på utemöblerna. Inte heller sliter vi på de nya filtarna som skulle värma oss när solen gått ner. Den fina belysningen från Granit lyser upp hela baksidan. Bara det att där, på baksidan, är det tomt. Öde. Inte en kotte.

Familjen Sylvan sitter nämligen inne. Framför TVn. Och tittar på Mad Men. Ett avsnitt till, bara ett till, å ett sista. Känns det igen?

fredag 20 juli 2012

Sydd pappersvimpel




Förra veckan sydde jag fyrkantiga snabbvimplar i dubbelsidigt mönstrat papper med kantband till Harrys rum. Hans rum är nästan helt klart nu. Det står tomt, men redo att attackeras när min lilla bebis förhandlas till en knubbig bulldozer som vill ta sig fram själv och ha ett eget rum att härja loss i. Men inte än på ett tag.  han sover i vaggan bredvid vår säng och som sagt, vi njuter av nuet. Av att han är pyttig, vet ju hur fort det går. Det påminner nummer ett konstant oss om.

Så tillsammans med tigerhuvudet, Littlephant-affisch, mjuka leksaker, fina träsaker och en spjälsäng är rummet redo när Harry vill angripa det som är iordningställt för honom.

torsdag 19 juli 2012

En liten silverkrage



En silverkrage, fast inte ens i silver. Bara silverfärg. Från Kappahl. Shopping terapi när den är som bäst. Ett litet litet inköp som väckte stor lycka. 

På tal om lycka. Jag ska få titulera mig som Gudmor nästa vecka. Undrar just vilket klänning som ska få matcha detta halsband? En av mina amningsvänliga. 

Dags att ta en djupdykning i finklänningsgarderoben. "Hej! Länge sen! Vem vill häng med på festligheter?"

I det orangea paketet


Kommer ni ihåg midsommarpaketet? Med washi-flagg i orange? Jag sa ju att innehållet matchade paketeringen. Den efterlängtade färgen har anlänt till butik nu. Äntligen. Klassiska receptpärmen i beige och grå har nu fått en kompis i knalligt orange. En färg att pigga upp samlingen med.

Pressbilder Bookbinders Design
Kanske skulle man ägna den här ostadiga sommarvärmen med lite hederligt innesittarpyssel? Att rensa recept och vara fröken duktig, ordna med index och flikar. Kött, fisk, baka. dessert, veggo... Leva som jag lär. By the book.

onsdag 18 juli 2012

You're in my heart




Göteborgsvännerna har åkt hem och huset är tyst. Ester har lek-abstinens och vi försöker göra det bästa av tomheten. Städa, handla och tvätta känns så fruktansvärt trist.

Men vi ses snart igen. Tur det.

Just, det. Bästa kapet från H&M. Barnskor á la Marc Jacobs. Ester tittar avundsjukt på Lilys fötter; "Jag vill också ha". Jag förstår henne. Vi fortsätter jakten på rätt storlek. De lär ta slut snabbt, så vi får skynda-skynda.

måndag 16 juli 2012

Beundrar rullvagn och pallar



Bildkälla: IKEA/Livet Hemma

Hur fint är det här? Livet Hemma bloggen gör det igen. Med egen och lånad (tant Johannas i detta fall) kompetens. Titta bara på det här, så sagolikt fint och påminner om Karin As månatliga blomster-mood boards. Och här, duktiga Weronica - vilken sommardukning va?

Och så nu, Råskog rullvagn i mint. Och stapelbar pall i ny färg. Tänk om det inte hade varit så himla opraktiskt med rullvagn i barnens rum. För de kommer ju köra runt med den som en jäkla dockvagn och skrapa golvet randigt. Och den är på tok för fin att ha i förrådet Men fin är den, ojojoj.

söndag 15 juli 2012

Mera blått och flera kuddar



I vår blå hörna har det tillkommit två nya kuddar, båda från Ikea. Kudden Emmi land kostar just nu endast 39 kr. Den andra i denimblå hittade jag bland mattorna. 

Den såg så ensam och övergiven ut att jag var tvungen att förbarma mig över den, som den barmhärtige kuddsamarit jag ändå är. 



Fler kuddar. Jag kan snart öppna en second hand butik enbart med kuddar i sortimentet.

Lägg gärna märket till att jag färgkoordinerat mina kokböcker i den suddiga bakgrunden. Jag har alltid undrat, vem tusan färgkoordinerar sina böcker? Förutom de självklara stylister i hemma-hos-reportage, men i övrigt, vem i hela fridens namn hinner med något sån't?

Svaret kom till mig förra veckan. Tydligen kan behovet av att matcha bokryggar drabba vem som helst. När som helst. Och plötsligt står man där. Orange, det bör hamna tillsammans med de rosa.. Så passa er, vem som helst.

lördag 14 juli 2012

Damernas


Jag hakar ofta på prenumerationserbjudanden, men nästan alltid tackar jag nej till de olika premierna och väljer ett extra nummer av tidningen i stället. Jag är inte så intresserad av udda kökshanddukar, skålar, små pytteflaskor med parfym, eller sminkprover som aldrig överensstämmer med bilderna.


Men den här gången föll jag för gåvorna snarare än tidningen. Jag köpte en Damernas värld på vår road trip och tyckte att den var helt okej. Om man tecknade sig på 6 nummer fick man 4 härliga produkter från Rituals, dessutom i full size - inga löjliga småflaskor. Sagt och gjort. Igår kom min första tidning och alla mina härliga produkter. Tidningen ligger oläst, men det var en sann dröm att duscha idag.

Vad sägs om Magic Touch Organic Cherry body cream eller Zensation Cherry Blossom foaming shower gel, en mjuk mousse som verkligen gör själv för sitt namn. Utöver dessa två handkräm på pumpflaska och scrub.

Det bästa av allt, erbjudandet gäller fortfarande! Här kan man välja mellan 3 eller 6 nummer.

fredag 13 juli 2012

Hem ljuva Hem


Trots att mina fina pioner hade vissnat, var det trevligt att komma hem. Men snabbt förvandlas semesterkänslan till helgkänsla och det gör mig alltid lite ledsen.. Man går igenom posten, städar, tvättar, rensar, vattnar, handlar, lagar mat, diskar, dammar och bäddar. Vips har en dag gått. Addera evighetsamning och en 3,5-årstrots (big time). Vad får man då?


Helgkänsla med en tvist. Hem ljuva Hem. Så om ändå mina doftpioner hade varat för evigt. Då hade jag kunnat trösta mig med sagolikt sniff. Men den enda som mötte mig var torra blad i orangebrun nyans.


Tur att jag säkrat upp med doft på burk. Pink Citron i stor lyxförpackning som heter duga. Tröst-doft.  Luktar fräsch och rosa (?). Inte i närheten av pioner, men inte kattpink heller.

I morgon får vi semestergäster som checkar in på Hotell Sylvan. Då är helgkänslan som bortblåst och aloha holiday, del två!  

onsdag 11 juli 2012

Att vänta elva år på ostörd semesterläsning


På landet är det blommor överallt. Små arrangemang, små krukor, buskar och gud-vet-vad som svärmor gödslar med kärlek. Tills barnbarnen kommer. Då flyttas fokus till kidsen. Blommorna får kärlek (läs: vatten) när barnen slocknat. 

Kanske hinner jag kasta mig i en solstol och läsa lite. Skynda mig att läsa ett kapitel innan något annat dyker upp. Någon som att mata, leka, trösta, blåsa, omplåstra (högtryck på plåsterförbrukning nu) och läsa sagor, vilket inte är den typen av läsning jag syftar på. 



- När ska man få läsa på semestern igen då, frågade jag min far häromdagen. Du borde veta, du har ju haft två småbarn. 
- När de sover, mumlar mamma från andra rummet.
- Om si sådär elva år, svarar pappa.

Jag tror att jag väljer det första alternavet. För att vänta elva år känns inte aktuellt just nu när jag äntligen fått tillbaka lässuget.

tisdag 10 juli 2012

Varmrätten


Vi är inte mycket för sällskapsspel. Egentligen tycker jag att det är riktigt roligt, men vi får aldrig till det.  Duka upp spelplan, läsa reglerna på insidan locket och välja färg på spelare. Nej, det är allt för sällan.  

Däremot gillar vi halv-åtta-hos-mig. Både på TV och i verkligenheten. I synnerhet i verkligheten. När matlagningen blir en tävling i stället för en hotfull pekpinne; I kväll får faktiskt du laga mat! 

Man får var sin kväll. Alltid tre rätter. Allt bedöms, uppläggning, dukning, värdskap, kreativitet, smak och påhittighet. Dessutom får man ett genomgående samtalsämne, nämligen maten som man lagt tid och kraft på.

I bland lagar vi nämligen mat i timmar och äter på en kvart - så sorgligt. Men när vi tävlar i halv-åtta-hos-mig då är det andra bullar. Vi njuter, känner efter och förvandlas till en rättvis jury med motiverad poängsättning.

Det här var min varmrätt sist vi tävlade. Pasta à la moule mariniere toppad med sparris och parmesan. Tre vuxna, tre middagar, alla med samma fantastiska förutsättningar, Spaniens välsmakande råvaror. Och räkorna, var min förrätt. Till dessert kom jag inte ihåg vad jag bjöd på, men jag tror att jag fick höga betyg.

Nu är det hög tid att uppmuntra lite sällskapsspel, årets upplaga av Halv-åtta-hos-mig. Dags att börja planera menyn.

måndag 9 juli 2012

Instagram@annasylvan


När den ena skriker GLASS! så högt det går och den andre uppenbarligen också vill uttrycka något men saknar verbal kompetens. Det är då, precis då som jag känner att road trip inte är så romantiskt i praktiken. Inte alls faktiskt.


Men plötsligt tystnar det från baksätet, ungefär när vi närmar oss Ulricehamn och E4an passerar under stillsam tystnad utanför fönstret. Vi lämnar västkusten och tackar för all god mat, alla skratt, det fina vädret, familj, vänner och hälsan. Alltid hälsan.


Nu är himlen full med hotfulla moln och vi dissade precis dagens sommarpratade Daniel Sjödin. Någonstans i hans intro där han sa att han skulle ägna sin tid åt litteratursnobbar och ansikten gav vi upp. Redan i introt. Och plötsligt kände jag en kraftfull längtan till att blogga lite. Efter dagar av skriv-semester.

Bilder Instagram@annasylvan

Fast det är klart. Jag har ju haft min nya kompis Instagram vid min sida. Där har jag fått följa med till Gotland, till Kreta, till olika härliga landställen, fått känna på lyckan över ett husköp och en massa härliga matbilder, nakna tår i sanden, glada barn, stilleben, smultron på tråd och så mycket mer. Ett blixtsnabbt socialt spel med det bästa, nämligen snabba kommentarer och fina foton.

Och så Esters kommentar innan vi satte oss i bilen:
- Mamma, vi kan inte lämna Harry här hos mormor och morfar. De har inte mjölk i bröstarna.

Så därför sitter vi nu alla fyra i bilen. Alla fick följa med vidare på vår road trip.

onsdag 4 juli 2012

The cake



Note to self: Glöm inte att be min man laga den här skapelsen igen. Som en tradition. Varje sommar.

I resten av mitt liv. Tack-så-mycket!


Plättlätt recept och dessutom en repetition om vad man får och inte får äta (och dricka) när man är sjuk. Viktigt att komma ihåg så här i semestertider. 

tisdag 3 juli 2012

Harry med H




Solsemestern med strålande sådan fortsätter. Harry med H får så mycket komplimanger för sin snygga mössa. Tro jag det! Fast solen värmen får han gärna skydda sina små öron med tunt mösstyg.

Bästa passformen (det är inte lätt att hitta bra mössor för minihuvuden) och igelkottar på rad, vad mer kan man begära? Mössan har Petra gjort. Petra, pysselkategorins svar på matkategorins Leila, dukningens Martha Stewart, tårtornas Linda Lomelino unt so weiter...

Besöks Petras shop för mössorna, eller hennes blogg för mer inspiration, denna kvinna som verkar fått några extra timmar av dygnet som vi andra gått minste om.

söndag 1 juli 2012

Tvåbarnsmorsalugnet - check


Dag för avfärd. Det finns inget som brukar stressa mig så. Att packa. Packa lätt har aldrig varit min melodi. Jag är usel på det. Om jag har svart bälte på shopping är jag däremot en riktig looser på att packa bra. En gång hade jag fem underdelar i väskan och en topp - katastrof. Efter en dag på landet var vi tvungna att lämna den lugna avskildheten för att ge oss in och kriga bland sommar-REA-marodörerna. Som sagt, katastrof.


En annan gång packade jag en perfekt väska till Ester, bara det att jag glömde både skor och jacka. Ja, allt för utomhusväder. I bilen var det ju varmt. Och vi skulle till Göteborg, där det regnar eh.. jämt!  


I går frågade mannen: 
- Vi åker i morgon och du har inte börjat "lägga fram" några grejer än, betyder det att du kommer bli crazy psycho bitch i morgon? 
- Förmodligen, svara jag oroväckande lugnt.  

Förr la jag alltid fram packningen minst tre dagar innan (behöver jag förtydliga att jag led av kontrollbehov big time?). De resterande två dagarna fram till avresa spenderade jag med att glo på min packning. Glo och fundera. Den med den och när den blir smutsig kan jag ta den med den där etc...

Men även på den här fronten misstänker jag ett moget tvåbarnsmorsalugn. Man hinner helt enkelt inte vara perfekt längre. Och det är rätt befriande. Packningen får bli en mich-match av allt. Så länge vi adderar leopard kan man ju matcha allt. Och vi har för mycket med oss. Jättemycket för mycket. Golfklubbor, presenter, barnvagn, ståbräda, dator, kamera, sladdar och laddare som motsvarar en mindre elektronikbutiks sortiment. Det bara är så.

Bilen är full, familjen Taikon ska på raod-trip och crazy psycho bitch är med!