onsdag 19 juni 2013

Egen sill till midsommar


Nu är det inte långt kvar till midsommar. Att lägga in sin egen sill är inte det minsta svårt med den fantastiska 5-minuterssillen. Man smaksätter ju egentligen bara, men smakar tusenmiljarder gånger godare än färdigköpta. Här kommer tre provsmakade favoriter. Senap, skärgård och basilika.

Basilikasill med parmesan
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 dl parmesanost, färskriven
1 kruka basilika
1 st vitlöksklyfta
4 msk olivolja, (god sort)
1 burk 5-minuterssill, (420 gram)

Blanda majonnäs och gräddfil i en skål. Kör den rivna parmesanosten, basilika, vitlök och olivolja i matberedaren. Har du ingen matberedare kan du finhacka basilikan och pressa vitlöken istället. Blanda basilikablandningen med majonnäsen och gräddfilen. Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar. Vänd ner i krämen. Skeda över i en glasburk och låt stå svalt i några timmar (gärna ett dygn) före servering.



Skärgårdssill 
1 förp 5-minuterssill (420 g)
1 ägg
2 dl créme fraiche
2 msk finskuren dill
2 msk skuren gräslök
50 g löjrom
1 msk majonnäs
1 krm nymald svartpeppar

Garnering
25 g löjrom hackad gräslök

Koka ägget 6 min. Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär den i bitar. Blanda creme fraiche, dill, gräslök, rom, majonnäs och peppar. Skala och hacka ägget. Blanda ner hälften av ägghacket. Spara resten till garnering. Garnera sillen med resten av ägghacket, löjrom och gräslök.

...sista minuten tipset (eller ett par timmar innan ätning)



Supersnabba senapssillen (med kapris)
1 st 5-minuterssill, (1förpackning à 420 g)
1 dl kapris
1/2 st gul lök
0,5 dl dijonsenap
1 dl grov och söt senap
2,5 tsk vitvinsvinäger
1 dl brunt farinsocker
1 dl rapsolja
0,5 msk kaprislag, från kaprisburken
1 dl finhackad dill
svartpeppar

Skölj sillen noga i kallt vatten och skär den i munsbitar. Hacka kaprisen grovt. Skär löken i ringar. Rör samman senapssorterna med vinäger och farinsocker. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du vispar kraftigt. Rör ner kaprislagen, kapris, lök och dill. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner sillen och låt helst stå ett par timmar innan servering så att sillen hinner dra åt sig av smakerna.


Bon appetit!

2 kommentarer:

  1. Det här va lätt Topp 10 - snyggaste bilderna du visat i bloggen hittills! Hade inga planer på att göra egen sill till på fredag men nu blev jag väldigt sugen. Kanske att måste göra en burk eller två imorgon.

    Kram på dig och ha en fin midsommarhelg!

    SvaraRadera
  2. Du är ju så huslig så jag svimmar!!!
    Gud så himla fina bilder!!!

    SvaraRadera